Šta je nadutost stomaka ili mateorizam?
Nadutost stomaka je često stanje koje podrazumeva ometan rad sistema organa za varenje i stvaranje povećane količine gasova u crevima. Iako ovaj problem nije redak u modernom društvu, on se kod različitih ljudi drugačije manifestuje. Jedni osete samo blage simptome i ne obraćaju pažnju na njih, dok drugima nadutost stvara veće fizičke nelagode i otežava svakodnevni život. Meteorizam predstavlja stručni izraz za opisivanje ovog osećaja napetposti u stomaku i gasova.
Da li su gasovi u stomaku normalna pojava?
Gasovi u stomaku su svakodnevna pojava i ima je mnogo više ljudi nego što biste očekivali. Podrigivanje posle obroka kao i puštanje vetrova su uobičajene pojave i prosečna osoba će ispustiti vetar između 14 i 23 puta dnevno.
Ako mislite da se vi nadimate više nego ostali, to ne mora odmah biti razlog za brigu. Možda ste tog dana imali obiman obrok ili pojeli neku namirnicu koja podstiče gasove i nadimanje. Verovatno do sada u životu znate koja hrana vam prija više, a koja manje pa u skladu time možete da očekujete nalet nadimanja.
Šta uzrokuje gasove i dovodi do nadimanja?
Uzroci za nadimanje stomaka mogu biti brojni, a najčešće su vezani za način ishrane. Ne treba zaboraviti da gasovi i nadimanje ne predstavljaju bolest već stanje i da ih možete regulisati jednostavnim promenama navika u ishrani.
Najčešći uzroci gasova i nadimanja su:
- aerofagija – gutanje velike količine vazduha pri brzom jedenju
- večeranje odmah pre odlaska na spavanje
- gazirani sokovi
- nedostaci vitamina B i D
- netolerantnost na sastojke u hrani poput laktoze i glutena
- upotreba lekova
- fizička neaktivnost
- stres
Kao što možete videti naš stil života i odluke koje donosimo svakodnevno imaju veliku ulogu u tome da li ćemo osećati nadutost ili ne.
Tipovi gasova i procesi koji izazivaju nadimanje stomaka
Postoje dva tipa intestinalnih gasova – ingestirani gasovi i gasovi koje proizvode bakterije u crevima.
Ingestirani gasovi
Prvi, ingestirani gasovi, podrazumevaju tip gasova koji izaziva progutaj vazduh (aerofagija) jer je sasvim normalno da se tokom jedenja i pijenja proguta određena količina vazduha koji kasnije stvara gasove. Brže unošenje hrane i tečnosti će doprineti tome da unosite više vazduha. Pušenje i žvakanje žvaka može dodatno povećati unos vazduha u organizam.
Podrigivanje (namerno ili prirodno) pomažu da se eliminiše vazduh iz stomaka i time smanji rastezanje želuca. Prirodno podrigivanje se baš iz tog razloga često dešava nakon obroka. Namirnice koje opuštaju prstenasti mišić oko donjeg dela jednjaka, na mestu gde prelazi u želudac, mogu izazvati dodatno podrigivanje. To su obično razne masnoće, ali i stvari poput čokolade i mente.
Gasovi izazvani bakterijama
Drugi, gasovi izazvani bakterijama, nastaju u toku procesu varenja. Kao što vam je verovatno poznato u ljudskim crevima postoji veliki broj bakterija koje su za nas bezopasne i od kojih neke čak imaju zadatak da održavaju creva zdravim. Pojedine namirnice se ne svare u potpunosti enzimima u želucu i tada nastupaju ove bakterije.
Do veće količine gasova može doći kada se konzumiraju namirnice koje imaju ugljene hidrate koje nije lako svariti. Hrana sa ugljenim hidratom melitrozom spada u ovu grupu i ona ne uključuje nužno samo nezdravu hranu. Povrće poput kupusa, prokelja i brokolija i cela zrna nekih žitarica mogu izazivati gasove i nadimanje.
Glavni procesi koji izazivaju nadutost
Sad kad smo napravili pregled uzroka nadimanja i opisali ih možemo da zaključimo da su glavni procesi koji izazivaju nadutost sledeći:
- Uvećano umnožavanje crevnih bakterija – proces pokrenut konzumiranjem hrane bogate celulozom i ugljenim hidratima
- Poremećaj protoka u crevima – protok gasova u crevima je poremećen drugim procesima u organizmu
- Aerofagija – proces gutanja viška vazduha zbog čega se stvara nadimanje.
Simptomi nadutosti
Simptoma nadutosti je više i razlikuju se od osobe do osobe. Osnovni simptomi ove tegobe će biti:
- učestali gasovi
- tvrd stomak
- stomak i struk su vam vizuelno veći usled nadutosti
- osećanje da ćete “pući”
Nadutost stomaka često može biti praćeno i bolovima u želucu, i ta bol može biti locirana na jednom mestu ili se “seliti” tokom dana.
Treba zapamtiti da od lokacije gasova zavisi i kada će nadimanje stomaka javiti. Primera radi, kada su gasovi zadržani u želucu, nadimanje stomaka će se javiti do sat vremena nakon jela. U slučaju kada su gasovi zadržani u dvanaestopalačnom crevu, gušterači ili žučnoj kesi, nadimanje će se javiti u rasponu od jednog do tri satta posle jela. Ako su gasovi u tankom i debelom crevu, nelagodu od nadimanja možete osetiti čak do 24 sata nakon obroka.
Kao što možete primetiti, simptomi se razlikuju u zavisnosti od toga gde i zašto se nadimanje stomaka javilo. Iako su osećaj težine u stomaku i gasovi česte posledice koje nisu ozbiljne, nekad se mogu pojaviti i one veće. Grčevi pa čak i opstipacija (zatvor) su mogući kod nekih ljudi.
Čak i da ste se navikli na ove osećaje, trebalo bi da pokušate da ublažite ove simptome kako vam ne bi stvarali veće probleme u budućnosti i dovodili do dužeg stanja neprijatnosti.
Ko najčešće pati od nadimanja?
Objasnili smo kako se putem ishrane često dolazi do osećaja nadimanja stomaka, ali potrebno je istražiti i druge uzroke. Neke osobe zbog drugih stanja ili naslednih osobina koja imaju mogu da imaju veću predispoziciju za ovu tegobu.
Ljudi sa sindromom iritabilnog creva mogu osetiti jake stomačne grčeve usled malo povećane ili čak i normalne količine gasova u crevima. Oni sa narušenom anatomijom zbog hirurškog zahvata i oni sa reumom imaju veći rizik od stvaranja bakterija u tankom crevu i samim tim im se dešava da imaju veću nadutost. Neke žene koje su imale više od jedne trudnoće mogu osećati veće tegobe sa nadimanjem.
Kako se rešiti gasova i nadutosti stomaka?
Odgovor na pitanje kako izbeći nadutost se već delimično nametnuo kroz tekst, ali ćemo ovde na jednom mestu navesti sve načine koji mogu da vam pomognu da se rešite ove tegobe.
Balansiranje obroka
Osnovni savet koji je važno pratiti je da pokušate da ograničite porcije i jedete više takvih izbalansiranih obroka tokom dana. Tako ćete pre svega uspeti da ustanovite da li vas stomak boli zbog previše hrane ili zbog nečeg drugog. Dodatno, jedite sporije, žvaćite više i smanjite gramažu hrane kako biste na kraju i više uživali u obrocima.
Ravnoteža u probavi
Kada poboljšate probavu, eliminisaćete osećaj nadutosti i smanjiti neprijatan osećaj koji gasovi i nadimanje stvaraju. Redovnim konzumiranjem proizvoda koji pospešuju probavu možemo pomoći svome organizmu da bolje funkcioniše. Pod ove namirnice spadaju fermentisani mlečni proizvodi, orašasti proizvodi poput badema, voće poput kupina, pomorandži, jabuka i šljiva, ali i povrće poput slatkog krompira, pasulja, slatkog kukuriza i braon pirinča.
Proverite intolerancije na hranu
Mnogi ljudi imaju netoleranciju na brojne namirnice, a da to ni ne znaju. Ukoliko ste pokušali prethodne korake i i dalje imate osećaj nadutosti ili sumnjate da možete imati osetljivost na neke namirnice obavezno proverite da li ste alergični.
Alergija na fruktozu je česta i može stvarati ozbiljne probleme. Ako se nadimate i imate gasove posle jedenja voća, to može značiti da vam ove namirnice čine više lošeg nego dobrog. Uz fruktozu, pšenica i gluten su danas neretki alergeni koji dovode do štetnih efekata u procesu varenja. Takođe, jaja mogu biti čest alergen čiji simptomi podrazumevaju gasove i nadimanje.
Izbegavajte namirnice koje uzrokuju nadimanje
Namirnice poput pasulj, sočivo, neke integralne žitarice, svež hleb, krastavci, kupus, crni i beli luk, boranija, grašak, soja kao i masna hrana su stvari koje mogu da dovedu do stvaranja veće količine gasova u organizmu.
Pošto je svako drugačiji, najbolji savet bi bio da pokušate da vodite dnevnik ishrane, odnosno da na jednom mestu zapisujete šta ste sve jeli u prethodnim danima. Na taj način ćete moći da vidite da li postoji ponavljanje, tj. da li vam se nadimanje dešava svaki dan ili samo onim kada jedete određenu vrstu hrane. Ako uočite da vas jedna namirnica tera na nadimanje više od ostalih, jednostavno probajte da je eliminišete iz ishrane.
Gazirano piće, žvake, jedenje u žurbi su još neke stvari koje uvećavaju šanse za nadutost stomaka.
Kada se obratiti lekaru?
Kada osećaj naduvenosti postane redovna pojava, umesto periodični osećaj, i ukoliko se gasovi u stomaku ne smanje ni posle primenjivanja naših saveta, trebalo bi da posetite lekara i proverite da li postoji neki drugi uzrok ovog tegobi.
Simptomi poput dijareje, gubitka težine, bolova u stomaku, anemije, krvi u stolici, povraćanje nedostatak apetita i povišena temperatura su takođe znak da se nešto ozbiljnije promenilo u vašem organizmu i da treba da uradite određene testove.
Na kraju, u najvećem broju slučajeva nadimanje stomaka jeste bezazlen problem i rešava se promenom ishrane i drugih životnih navika. Ako pažljivo osluškujete svoj organizam i pratite promene na njemu, najbolje ćete moći da procenitete kada mu je potrebna promena ili eventualni pregled kod lekara. Saveti koje smo naveli će vam zasigurno pomoći da olakšate posao svom stomaku i crevima i da se osećate lakše i opuštenije.